2010. szeptember 18., szombat

Miért hordozzam gyermekem közel magamhoz?

A hordozásnak számos előnye van, így kezd visszatérni a nyugati társadalmakba is. A hordozott babák nyugodtabbak, kevesebbet sírnak és kevésbé has fájósak.

Az édesanyáknak és a babáknak is kényelmes ez a hordozási mód. Széles vállpántjai puhán lapulnak a vállra, nem vágnak. A gyerek szorosan simul hordozójához, így könnyebbnek tűnik.

Hordozott babával könnyebb és egyszerűbb a tömegközlekedés, kirándulás, bevásárlás…, de a házi munkát is gondtalanul végezni tudjuk.

· Miközben hordozzuk a babát, az összes érzékszervével észleli az őt gondozó embert:

· a mozgási ingereken keresztül - az egyensúlyszerv már a születés előtt teljesen kifejlődött. A hordozás ingerli ezt a szervet, ami pozitívan hat az agyfejlődésre. Emellett a hordozás ritmikus mozgása nyugtató hatású.

· a bőrkontaktuson keresztül - az intenzív kapcsolat az egész gyermekkorban jelentős.

· a szagláson keresztül - a baba már néhány nappal a születése után meg tudja különböztetni az anya illatát mások illatától., így csak karban vagy a testen "tudja", hogy hol van!

· a tekinteten keresztül - a csecsemő kb. 22,5 cm távolságra lát élesen, így csak akkor látja a gondozó ember arcát és mimikáját, ha az karban tartja vagy a testén hordozza.

· és persze a hallásán keresztül - a csecsemővel kommunikáló ember ösztönösen magasabb hangon beszél hozzá, mert ez a picihez igazított hangszín. Amellett, hogy szoros a beszéd általi kapcsolat is a gondozó és a hordozott baba között, a hordozott baba már korán hallja és ezáltal tanulja az emberek közti mindennapi kapcsolattartást.

Nem terheli meg kisbabám gerincét?

Nem. Több kutatás egybehangzóan bebizonyította, hogy a MEI TAI olyan hordozó eszköz , hogy már újszülött korban sincs semmilyen negatív hatással a baba gerincének fejlődésére. Sőt, a csontok és az izomzat fejlődése szempontjából kifejezetten előnyös. A csípőficamot nem csak megelőzi, hanem korrigálja is ez a hordozási forma.

Akkor fejlődik egészségesen, ha lába terpeszben van, térdben behajlítva. Akkor lehetünk biztosak abban, hogy az választott hordozóeszközben a babánk ortopédiailag egészségesen fejlődik, ha az olyan szélesen támasztja alulról, hogy az alátámasztás egyik térdétől a másikig ér, tehát a combját is alátámasztjuk, nem csak a popsiját.

Ortopédiailag egészségesen fejlődik, ha a hordozóeszköz a baba törzsét teljesen körülöleli, és a baba hasa szorosan simul hordozója testéhez.

Gyermekem hány hónapos korától használhatok MEI TAI-t? És meddig?

Születésétől több éves koráig. Míg önállóan nem tartja a kis fejét, addig elől ajánlatos felkötni, később csípőre és hátra kötve célszerű hordozni.

Nincsenek megjegyzések: